Impressie Depressiegala

depressiegala impressie

Het moest een feestelijke en vrolijke avond worden over depressie… en dat was het tweede Depressiegala ook. Op Blue Monday (maandag 16 januari 2017) werd in Theater Amsterdam gedanst en gezongen, en ook werd er gelachen om grappen over depressie.

Indrukwekkend waren de verhalen van bekende en minder bekende Nederlanders die openhartig over hun eigen ervaringen met deze ziekte vertelden.

‘Depressieve stemming, problemen met eten, slaapproblemen, gevoelens van waardeloosheid, weinig energie… en niet te vergeten: schuldgevoel en schaamte.’

Psychiater Bram Bakker somt de symptomen van een depressie op aan een aandachtig luisterend publiek in Theater Amsterdam. Het liefst had hij gezien dat de bezoekers van het gala dit rijtje kenmerken al kenden. Heel Nederland zou moeten weten wat een depressie is.

Mede om die reden heeft Bakker met collega Esther van Fenema en Mariëlle Horsting de Mental Health Foundation opgericht. En om diezelfde reden organiseren ze nu voor het tweede jaar het Depressiegala. Pas als je de symptomen van een depressie herkent, weet je of jij zelf of iemand uit jouw omgeving er aan lijdt. En dan kan je op tijd de juiste hulp zoeken of iemand ondersteunen.

 ‘Ik was opgelucht toen ik de diagnose kreeg.’

Op grote schermen vooraan in de zaal van Theater Amsterdam worden korte filmpjes getoond waarin jongeren beschrijven hoe een depressie voelt. ‘Leeg’. ‘Het is een gevoel dat ligt tussen angst en verdriet’. ‘Ik wilde niet meer. Ik was de pijn zat’. Een jongen vertelt dat hij al lang met een depressie rondliep, maar pas op zijn 18e besefte dat het niet normaal was om je zo te voelen. ‘Ik was opgelucht toen ik de diagnose kreeg.’

‘Moedig’, noemt minister Schippers van Volksgezondheid de jongeren uit de filmpjes, die vanavond in Theater Amsterdam naast haar zitten. Ze hoopt dat ze anderen met hun verhaal kunnen helpen. De minister was ook vorig jaar bij het Depressiegala aanwezig en heeft daarna samen met de Mental Health Foundation een grote publiekscampagne gelanceerd over depressie, met tv-spotjes en de website omgaanmetdepressie.nl (ga naar de website).

Centraal in de campagne staan, net als vanavond op het Depressiegala, jongeren en jonge vrouwen met een depressie omdat juist zij aan deze ziekte lijden.

Op de vraag van presentatrice Anita Witzier wat er sinds het Depressiegala van vorig is bereikt, antwoordt de minister dat al 250.000 mensen de site hebben bezocht en een groot deel van hen ook de online test heeft gedaan waarmee je kunt checken of je een depressie hebt. Dit jaar wil de overheid extra geld uittrekken voor meer onderzoek naar depressie.

De cabaretiers Martine Sandifort (die zelf met een depressie heeft geworsteld) en Remko Vrijdag komen het podium op en zingen ‘Je bent nooit overbodig, iemand heeft je nodig’. Ze zijn zeker niet de enige BN’ers die deze avond optreden. Want, zegt presentatrice Anita Witzier, veel artiesten wilden graag komen omdat ze zelf een depressie hebben gehad of anders wel iemand in hun omgeving kennen die ermee worstelt.

‘Is Everybody depri?’

Cabaretier Pieter Jouke doet een grappige stand-up maar vertelt intussen ook hoe hij zelf op een bepaald moment in zijn leven de kluts kwijtraakte. ‘Is Everybody depri?’, vraagt Mike Boddé aan het publiek, en zingt vervolgens een lied over zijn depressie. Na afloop roept hij alle depressieve BN’ers op om uit de kast ‘of beter kist’ te komen ‘omdat iedereen met een depressie denkt dat hij de enige is’. En Marjolijn van Kooten beschrijft op humoristische wijze hoe ze meedeed aan een vreselijke Mindfulness-training om beter te kunnen omgaan met haar depressieve gevoelens.

Tussendoor vertelt de 17-jarige Faraaz Ramdjanbeg over de stichting Tweestrijd die hij met een paar vrienden oprichtte nadat twee vriendinnen van hen zelfmoord hadden gepleegd. Met Tweestrijd gaan ze langs middelbare scholen om leerlingen via een spel aan te sporen over hun gevoelens te praten. ‘We beginnen met simpele vragen over huiswerk, maar gaan daarna over op onderwerpen als eenzaamheid en pesten.’

 ‘We beginnen met simpele vragen over huiswerk, maar gaan daarna over op onderwerpen als eenzaamheid en pesten.’

Ramdjanbeg vertelt dat de kinderen hen na afloop van zo’n college een mailtje kunnen sturen met vragen of eigen ervaringen. Het raakt hem, zegt hij, als hij soms nog diep in de nacht een mailtje krijgt van een leerling op wiens school hij die dag was. Tweestrijd werkt nu samen met de Mental Health Foundation om zoveel mogelijk scholen te bereiken. Lees er hier meer over

Er zijn nog meer optredens, bijvoorbeeld van actrice Katja Schuurman met de getuigenis van een Marokkaans meisje dat zich ongelukkig voelt in Nederland maar niet weet waar en hoe ze hulp kan vinden. Journalist Roos Schlikker beschrijft in een column hoe haar moeder pas op hoge leeftijd erachter kwam dat ze aan een bipolaire stoornis leed en hoe jammer het was dat ze daar niet eerder hulp voor had gevonden.

En KRO-presentatrice Sofie van den Enk leest een ontroerend verhaal voor over een vrouw die alles lijkt te hebben – een man, twee kinderen en een leuke baan – maar die zich na de zelfmoord van auteur Joost Zwagerman ineens realiseert dat ze zelf ook (opnieuw) aan een depressie lijdt. Pas in de laatste regel vertelt Van den Enk dat ze zelf deze vrouw is.

Het wordt heel stil in de zaal als de 18-jarige zangeres Laura van Kaam achter de microfoon gaat staan. Eind vorig jaar plaatste de voormalige winnares van The Voice Kids op haar Facebookpagina het bericht dat ze depressief is. Ze schreef dat ze eerst uit schaamte had gezwegen maar dat ze er nu open over wilde zijn, ook in de hoop dat ze zo anderen kon helpen. Onder begeleiding van viool en gitaar zingt Laura een ingetogen nummer over haar sombere gevoelens. Na afloop krijgt ze een staande ovatie. ‘Vroeger voelde het alsof ik een rol speelde’, zegt ze ontroerd, ‘maar nu sta ik hier voor het eerst als mezelf.’

En met deze woorden raakt Laura de kern van het Depressiegala:

Ben je depressief, praat er dan met anderen over. Schaam je er niet voor, het helpt echt.

 

Meer over het depressiegala vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *