Schoolquiz

Jongeren weten soms niet dat ze aan een depressie lijden omdat ze de symptomen niet herkennen. Hun omgeving begrijpt ook niet altijd wat er aan de hand is. De Mental Health Foundation heeft speciaal voor leerlingen van de middelbare school een schoolquiz en interactief lesmateriaal ontwikkeld over depressie.

Het is de bedoeling dat de leerlingen, door het spelen van een quiz, met elkaar gaan praten over depressie. Dat kan in de aula van school of maar het kan ook klassikaal. De kinderen krijgen hulp van deskundige ‘quizmasters’ die in opdracht van de Mental Health Foundation langs de scholen reizen. Voor de docenten is er lesmateriaal om de klas te begeleiden en extra informatie om nog dieper op het thema ‘depressie’ in te gaan als dat nodig blijkt.

Geef je school op

'Ik zie je'

Bij de quiz beantwoorden jongeren algemene vragen over depressie, zoals ‘Hebben jongens meer kans op een depressie?’, maar ook over situaties in de klas, bijvoorbeeld ‘Maken berichten van anderen op sociale media jou verdrietig?’ of ‘Voel jij je wel eens eenzaam?’. De leerlingen kunnen daarnaast via de speciaal voor hen ontwikkelde app ‘Ik zie je’ samen een quiz op hun telefoon doen. Al spelenderwijs krijgen ze zo tien tips hoe ze kunnen omgaan met iemand met een depressie.

Een korte impressie van de app.

De inhoud van de app is tot stand gekomen in samenwerking met De Jonge Psychiaters en het bedrijf Ijsfontein, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van "spelend leren" om zo goed aan te sluiten op wat jongeren boeit. Sinds de lancering van de Nationale Depressiequiz, in november 2016, hebben al 29 scholen meegedaan. Meer dan 400 scholen zijn benaderd om ook aan het project deel te nemen.

De app is gratis verkrijgbaar in de iTunes store en in de Google Play Store.

Geef je school op!

Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden