De Mental Health Foundation wil…

… het taboe op psychische ziektes doorbreken. Mensen schamen zich vaak nog voor hun psychische klachten en durven er niet over te praten. Dat voelt voor hen als een extra last. Over de ziekte praten helpt en kan ook een eerste stap naar hulp zijn.

… dat psychische ziektes in een zo vroeg mogelijk stadium worden herkend zodat zo snel mogelijk een behandeling kan worden gestart.

De Mental Health Foundation maakt zich sterk voor alle psychische ziekten, maar richt zich dit jaar op depressie onder jongeren en jonge vrouwen omdat vooral zij getroffen worden door deze ziekte.

Hoe weet je of je aan een depressie lijdt? En hoe zie je als ouder of je kind gewoon aan het puberen is of dat er meer aan de hand is met hem? Of hoe kun je als docent een leerling met depressieve klachten begeleiden?

Het is ontzettend belangrijk dat iedereen weet wat een depressie is. Want pas dan kunnen ook ouders, partners, vrienden, werkgevers en docenten de eerste signalen herkennen en op de juiste wijze hulp bieden of doorverwijzen.

Publiekscampagne

Het ministerie van Volksgezondheid is - samen met de Mental Health Foundation - in september 2016 een landelijke publiekscampagne gestart over depressie.  Lees meer over de campagne

Depressiegala

depressiegala impressie

Voor de derde keer op rij organiseert De Mental Health Foundation  het Depressiegala. Tijdens deze feestelijke benefietavond  vragen cabaretiers, auteurs en deskundigen aandacht voor depressie.

Lees over het Depressiegala

Nog even de cijfers op een rijtje…

  • Een op de twintig volwassen Nederlanders krijgt op een bepaald moment in zijn leven last van een depressie.
  • Onder jongeren (13-18 jaar) is dat aantal nog hoger, een op de vijftien krijgt een depressie. (=81.605 jongeren, CBS, 2016)
  • In absolute aantallen maken zo’n 550.000 volwassenen per jaar een depressieve periode door.
  • Bijna 800.000 mensen hebben een stemmingsstoornis.
  • Ongeveer 13 procent van de Nederlandse moeders krijgt na de geboorte van een van haar kinderen een postpartum depressie die nog tot een jaar na de geboorte kan ontstaan.
  • Van de kinderen met depressieve ouders ontwikkelt 40 procent een depressie, vaak nog voordat het kind 18 jaar is.
  • De economische kosten van depressie (zorg en ziekteverzuim) worden in Nederland geschat op 1,5 tot 2 miljard euro per jaar.